Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat on kyllä sellasia jotka yhdistän automaattisesti jouluun. Ja nimenomaan itse tehdyt, eikä kaupan eineshyllystä ostetut. Ei oo kovin montaa juttua, joka peittoais omatekemät karjalanpiirakat! Teki kyllä aika tiukkaa laittaa nää pakastimeen odottelemaan joulua mutta sain jotenkin itteni pakotettua siihen.
Karjalanpiirakoiden tekemisestä on usein hyvin hankala kuva, mutta ei se ihan täys mahdottomuus nyt kuitenkaan ole. Tällä ohjeella tulee noin 40.
Ensin kannattaa aloittaa tekemään täyte, koska siinä menee oma aikansa.
5 dl vettä
1,5 l täysmaitoa
4 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
2 kananmunaa
Laita vesi kiehumaan ja kun se kiehuu, lisää riisi. Keitä 10 minuuttia. Tämän jälkeen lisää maito ja kiehuta melko pienellä lämmöllä noin 30 minuuttia. Tässä kohassa on tärkeää sekoitella vähän väliä puuroo pohjaa myöten, ettei jää kiinni. Hauduta kannen alla 10 minuuttia. Lopulta mausta suolalla ja jäähdytä. Viimeisenä lisää kanamunat.
Taikina
3 dl vettä
3 rkl öljyä
2 tl suolaa
6 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Sekoita puuhaarukalla. Vaivaa taikinaksi. Ja se oli siinä.
Sit päästäänki (itelleni) hankalimpaan osuuteen eli niihin piirakoihin. Kuten noista kuvistakin jo huomaa, niin ei ne nyt ihan mummon tekemiltä näytä, mutta tärkeintä on, että maistui kyllä!!! Mun on noi kanootin malliset. :D
Ripottele pöydälle jauhoja ja kauli taikina melko ohueksi. Painele juomalasin reunaa apuna käyttäen taikinasta pyörylöitä (=kakkaroita). Kasaa kakkarat lautaselle, muista ripotella kakkaroiden väliin vähän ruisjauhoja, jotta ne ei tartu kiinni. Säilytä kakkaralautanen MUOVIPUSSISSA, koska tää taikina on sellasta että se kuivahtaa hyvin nopeeta ja sen jälkeen karjalanpiirakoiden tekemisestä saa enää vaa haaveilla.
Kun koko taikinasta on tehty kakkaroita, niin alkaa piirakoiden täyttäminen. Ota ensin yksi kakkara, ja kauli se soikeaksi. Levitä täytettä tasaisesti kakkaralle, jättäen kuitenkin reunoihin n. 1cm tyhjää tilaa joka suuntaan. Käännä piirakan keskikohdalta vastakkaiset reunat keskelle ja rypytä molempiin suuntiin (ylös ja alas). Rypyttäminen tapahtuu painamalla etusormilla taikinaa. Mun omassa touhussa itse rypyttäminen oli kyllä katastrooffi ja helpoiten onnistuin kuin "nipistin" taikinaa etusormen ja peukalon väliin ja etenin näin ensin ylös ja sen jälkeen puolivälistä alaspäin. Vitsi kun mulla ei oo tähän mitään hienoja havainnollistavia kuvia, koska en tiedä onko tästä tekstistä yhtään apuja.
No enivei, noin tehdään seuraavaksi jokaiselle kakkaralla. Sit paistetaan uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia. Kun otat piirakat uunista, niin voitele niin sulalla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä. Tän jälkeen laita kuumat piirakat kulhoon ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.
ENJOYYYYY!!!!
Kommentit
Lähetä kommentti