Sushirakkaus
Rakastuin sushiin aivan täysin vuosi sitten Balilla. Meillä oli joka torstai tapana viettää sillä viikolla lopettavien vapaaehtoisten viimeistä iltaa. Nämä lähdössä olevat saivat aina valita ravintolan, johon mentiin kaikki porukalla syömään. Aika meidän ajan alussa sitten kaksi tyttöä halusi mennä viettämään iltaa sushiravintolaan. Okei, olin aika kauhuissani, että mitä tuleman pitää. Päädyin kuitenkin maistamaan, hinnat kun ei tuolla niin pahoja ole. Noh, Toro Sushi -ravintola Ubudissa vei täysin mun sydämeni. Kävin sen jälkeen useamman kerran samassa paikassa syömässä sushia. Mun lemppareita oli Spicy Shrimp ja Jalapeno Roll (molemmat alle 3e/8kpl). En ole vieläkään käynyt Suomessa kotiin paluun jälkeen ravintolassa syömässä sushia (paitsi yhdessä kiinalaisessa buffassa oli kerran), mutta kotona on tullut toisinaan tehtyä. Haastavin osuus ilmeisesti sushiriisin valmistus, mutta ei sekään mikään mahoton ole.
Tää on Ubudista Toro Sushista.
Sushiriisi
4 dl puuroriisiä
9 rkl riisiviinietikkaa
½ rkl suolaa
4 rkl sokeria
4,5 dl vettä
Ensin riisi huuhdellaan kylmällä vedellä. Sitä huuhdellaan niin kauan, että vesi on kirkasta. Tämän jälkeen riisit kipataan kattilaan, ja lisätään 4,5dl kylmää vettä ja annetaan seistä kannen alle 15 minuuttia.
Tämän jälkeen otetaan kansi pois ja laitetaan liesi isoimmalle teholle. Pidetään siinä niin kauan, kunnes riisi kiehuu. Sitten lasketaan lämpö pienimmälle teholle ja annetaan kiehua kannen alla 10 minuuttia. Lopuksi katkaistaan lämpö ja annetaan hautua 10 minuuttia.
Siinä vaiheessa kun lämpö katkaistaan liedestä, voi kiehauttaa ja jäähdyttää riisiviinietikan, suolan ja sokerin. Tämä seos sitten kaadetaan lopulta riisin päälle ja sekoitetaan samalla leikkausliikkein. Sitten jäähdytetään riisi. Mä oon jäähdyttänyt riisin aina silleen että oon jakanut sen eri lautasille.
Sushitäytteet
150 g Kylmäsavulohta suikaleina
Kurkkua suikaleina
Porkkanaa suikaleina
1 prk tonnikalaa
(kevyt) majoneesia
1 Avokado siivuina
+ Leväarkkeja (esim. Blue Dragon tai Yutaka)
+ Wasabia
+ Soijakastiketta !!
Tonnikalasta ja majoneesista oon tehnyt aina sellaisen "mössön". Kaikki täytteet on leikannu aina tosi ohuiksi suikaleiksi, jotta ne mahtuu hyvin ja on helppo rullata.
Alimmaiseksi tulee siis leväarkki, jonka päälle levitetään ensiksi jäähtynyt riisi. Leväarkin yläosaan kannattaa jättää joku 4 cm tyhjää ja kasata muut täytteet pari senttiä alaosasta ylöspäin. Kun halutut täytteet on sisässä niin rullataan vaan kiinni, vähä niinku kääretorttu, ja leikataan osiin. Ainiin ja rullaamisessa voi käyttää apuna bambumattoa, mutta hoksasin tuossa yksi päivä että eipä tullut käytettyä viimeksi kun tein sushia. Eikä se sen haastavampaa ollut ilmankaan sitä. :)
Kommentit
Lähetä kommentti